Invaliditetsintyg

Vi hjälper dig med invaliditetsintyg.

För att få ersättning och skadestånd begär försäkringsbolagen ett intyg på kvarvarande problem samt en prognos.

Exempel på vanligt förekommande skador där ett invaliditetsintyg kan begäras:

  • Frakturer
  • Rygg-, nacke- och knäskador

Många gånger har den skadade råkat ut för en olycka i hemmet, genom idrott eller en trafikolycka.

Boka tid

Boka tid för invaliditetsintyg genom att fylla i en egenremiss.OBS Bifoga en kopia på begäran från försäkringsbolaget.

Ring oss på 08-31 60 02 om det verkar besvärligt att fylla i formuläret eller skicka ett mail med dina kontaktuppgifter till invaliditetsintyg@cityortopedi.se så hör vi av oss.

Varför invaliditetsintyg?

Försäkringsbolaget brukar skriva till de skadade och be dem skaffa ett invaliditetsintyg. Utifrån detta och övrig medicinsk utredning bedömer försäkringsbolagets medicinska rådgivare om det finns ett samband mellan skadorna och olyckshändelsen. Om den medicinska rådgivaren anser att det gör det uppskattas en invaliditetsgrad. Ibland kan den medicinska rådgivaren bestämma invaliditetsgraden på endast journalhandlingar.

Har du fått en bestående skada så kan vi skriva ett invaliditetsintyg. Intyget ska beskriva dina kvarvarande problem och hur dessa påverkar dig i ditt dagliga liv. Det bör också framgå hur din prognos ser ut.

Innan besöket behöver vi information om var du sökte vid olyckstillfället. Journaler finns ofta tillgängliga för oss via NPÖ (Nationell Patientöversikt), men ibland måste vi rekvirera journalkopior.

Vi behöver också en aktuell handling från ditt försäkringsbolag, som säkerställer att de betalar för intyget.

När detta är klarlagt och alla dokument finns på plats så bokas en timmes besök för själva intyget.

Normalt ersätts lyte och men med ett skattefritt engångsbelopp. Hur stor ersättningen för lyte och men blir beror på vilken invaliditetsgrad försäkringsbolagets medicinske rådgivare sätter på din skada efter att ha studerat dina läkarjournaler och inlämnade invaliditetsintyg. För att bestämma invaliditetsgraden använder de medicinska rådgivarna ett särskilt tabellverk som är gemensamt för försäkringsbranschen(IFU-förlag).

Det måste ha gått minst ett år efter olyckshändelsen innan ersättning för lyte och men kan fastställas. Det är ett skadestånd som betalas till den som drabbats av en bestående skada (fysisk eller psykisk)

*Källa: Svensk försäkring