Ont i foten

Vi utreder och behandlar patienter med ortopediska åkommor
Mån-Tors 8-21     Fre  8-17

Upplever du smärta i foten och behöver hjälp är du välkommen att boka tid till specialistläkare i ortopedi.

En åkomma som vi ofta träffar på vår mottagning är hälsporre/plantarfasciit.

Hälsporre kallas den skada som drabbar senstråket under foten. Syftet med senstråket är att stödja hålfotens båge och hindra denna att sjunka ihop vid belastning. Vid stillastående och vid varje steg vi tar uppstår dragbelastning i senstråket och dess fästen samt tryckbelastning från underlaget mot fästet i hälbenet. När denna belastning blir för stor uppstår skada och smärta, vilken vanligtvis placerar sig i framkant under hälens inre sida vid gående och stående.

I hälen kan man också få akillestendinit som är en av flera vanliga benämningar för inflammation i hälsenan. Hälsenan fäster vid den stora vadmuskeln (triceps) på baksidan av underbenet och det är denna sena man kan se och känna som en tjock sträng på baksidan av fotleden.

 

Att få ont i hälsenan är vanligt, särskilt i samband med fysisk aktivitet som hopp och löpning. Smärtan kommer ofta i samband med att man har tränat på ett annat sätt än tidigare. Många, speciellt otränade eller äldre personer, kan också få ont i hälsenan när de har promenerat längre än vanligt eller har olämpliga och ostadiga skor. Risken för besvär ökar för den som är överviktig.

Inflammation i hälsenan beror, med andra ord, inte på bakterier eller virus utan på slitage eller överansträngning av olika slag. Själva inflammationen som finns i början håller sällan i sig längre än en vecka. Men ibland kan besvären sitta i längre än så. De flesta blir snabbt bättre med behandling.