Ont i handen

Vi utreder och behandlar patienter med ortopediska åkommor
Mån-Tors 8-21     Fre  8-17

Upplever du smärta i handen och behöver hjälp är du välkommen att boka tid till specialistläkare i ortopedi.

Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd där en nerv ligger i tryck vid handleden och ger domningar i tumme, pek-, och långfinger samt allmänt ont i handen. Av oklar anledning ökar trycket i kanalen där nerven ligger. Det är något vanligare att kvinnor drabbas av åkomman. Diabetes, sköldkörtelbesvär, reumatism, graviditet och arbete med vibrerande verktyg kan öka känsligheten för karpaltunnelsyndrom. Det vanligaste symtomet är att man vaknar på natten med domningar/stickningar från handleden och ut i handen. Vid lindriga besvär kan en nattskena hjälpa, men oftast behövs en operation där man delar ett stramt ledband, som utgör taket på tunneln där nerven ligger.

Ganglion är en godartad, vätskefylld blåsa som utgår från en led eller en senskida. De är vanliga både på på handledens ovansida och insida. Om de sitter vid nageln kallas de mucös cysta.

Små ganglier kan ibland göra mer ont än stora. Symtomen är smärta vid tryck eller belastning, eller rent kosmetiskt. Symtomen avgör behandlingen. Vid lätta besvär kan man lugnt avvakta, men vid mycket besvär så hjälper operation bäst. Omkring 10-15% kan dock komma tillbaka trots operation.

Triggerfinger är en åkomma som orsakar smärtsamma upphakningsfenomen i ett eller flera fingrar. Det beror på trängsel i senskidan till det aktuella fingret och man kan ofta känna en liten knöl i handflatan, där förträngningen sitter.

Denna åkomma kan opereras i lokalbedövning. Man gör ett litet snitt i området där förträngningen sitter så att senan kan löpa fritt.

Åkomman beror på en inflammation i ett senskidefack i handleden. Senskidefacket sitter på handledens tumsida och orsaken kan vara ovana och ensidiga rörelser såsom vid trädgårdsarbete eller snickrande.

Det gör ont vid vissa rörelser och området kan vara svullet och ömt när man känner på det. Denna åkomma kan opereras i lokalbedövning genom att man klyver senskidefacket och ger utrymme åt de inflammerade senorna.