Ont i höften

Vi utreder och behandlar patienter med ortopediska åkommor
Mån-Tors 8-21     Fre  8-17

Upplever du smärta i höften och behöver hjälp är du välkommen att boka tid till specialistläkare i ortopedi.

Höften är en stor, viktbärande led. Sjukdomarna i höftleden varierar med patientens ålder. Hos yngre individer och barn kan höftsmärta ha flera orsaker tex coxitis simplex eller epifyseolys. Hos äldre är artros en vanlig sjukdom.

Coxitis simplex är en kortvarig inflammation i höften. Tillståndet uppstår ofta ganska plötsligt genom att barnet får smärtor och undviker att stödja på benet. Barnet börjar halta och rörligheten i leden minskar. Små barn har svårt att berätta var de har ont och de kan till exempel klaga över magont eller ont i knäna. Det är därför inte alltid uppenbart för föräldrarna eller läkaren att det handlar om en höftsjukdom. Man kan även se att barnet gärna håller höften lätt böjd och utåtroterad, eftersom den ställningen orsakar minst smärta.

Detta är den vanligaste höftsjukdomen hos barn och den förekommer oftast i åldern tre till åtta år.

Impingement eller ”fai” (femuroacetabular impingement) kan uppstå i höftleden. Impingement betyder att strukturer i vissa delar av höften hamnar i kläm och utlöser smärta. Orsaken till detta är att caput femoris (ledhuvudet) slår i acetabulum (ledpannan). Detta leder till inskränkt rörlighet och smärta.

Det är vanligast hos idrottare som belastat höfterna mycket i samband med puberteten när skelettet växer som mest. Skelettet får då påbyggnader som brukar kallas CAM, resp pincher.

Hos äldre personer är artros en vanlig åkomma. Liksom vid knäledsartros provar man symtomlindrande behandling såsom träning, värktabletter och enstaka gånger kortisoninjektion.
Vid besvärande smärta är protesoperation det bästa alternativet.

En annan vanlig åkomma är trokanterit, en inflammation i en slemsäck på utsidan av höftleden.

Denna åkomma är vanlig hos kvinnor och kan vara väldigt besvärlig. Ofta har man ont nattetid då man ligger på den angripna sidan.