Ont i axeln

Vi utreder och behandlar patienter med ortopediska åkommor
Mån-Tors 8-21     Fre  8-17

Upplever du smärta i axeln och behöver hjälp är du välkommen att boka tid till specialistläkare i ortopedi.

Axeln är den av de stora lederna i kroppen som är mest rörlig. Den kan drabbas av en rad olika åkommor med det gemensamt att axeln blir mindre rörlig i en eller flera riktningar.

Om man ramlar på axeln, så kan man få en fraktur men även skada på den så kallade rotatorcuffen, som är de muskler runt leden som styr rörligheten. En sådan skada kan opereras, om kvaliteten på muskulaturen är bra.

Vanligt är sk impingementproblematik, dvs att det är trångt i axeln. Detta har ofta flera orsaker som sammantaget ger bekymmer. Det kan röra sig om svullnad i en slemsäck, åldersförändringar i leder och ligament eller att man från början har ett litet utrymme i axelleden.

Är en variant av ovanstående, men där symtomen uppstår plötsligt och ger så pass intensiv smärta att patienten ofta uppsöker akutmottagning.

Även kallad ”frusen skuldra” är ett tillstånd där själva ledkapseln blir väldigt stel och rörelseförmågan minskar drastiskt för att sedan sakta men säkert återgå till det normala. Förloppet är långdraget. Det kan ta 1-2 år innan axeln ”tinat upp” och blivit bra igen.

Artros förekommer också i axelleden. Det är inte lika vanligt att man byter ut en axelled, som att man byter ut en höft- eller knäled.